Vanliga frågor

Vad är det egentligen jag betalar för? I priset ingår materialkostnader, ersättning för den tid vi behöver för att förbereda fotograferingen, genomföra fotograferingen och sedan för att färdigställa bilderna. Dessutom ingår det antal digitala högupplösta bildfiler i jpeg-format som ingår i respektive paket. Vi anger ett minsta antal garanterade bilder, men i ärlighetens namn brukar vi alltid leverera åtminstone det dubbla.

Hur är det med makeup och hårstyling? De flesta av våra kunder ordnar makeup och styling själva, men vi (mest Anna, som som är diplomerad makeupartist och hårstylist) hjälper gärna till mot en tilläggskostnad.

Är ni godkända för F-skatt? Ja, vi är båda godkända för F-skatt.

Filmar ni också? Nej, i dagsläget skapar vi endast stillbilder.

När och hur levereras bilderna? Vi levererar bilderna som högupplösta jpeg-filer. Senast tolv veckor efter fotograferingen mejlar vi dig en länk för nedladdning.

Tar ni ut ersättning för resor? Priserna på bokningssidan inkluderar resa inom en 30-kilometers radie från Staffanstorp, Skåne. Efter det behöver vi lägga på 20 kr / kilometer (vi använder Google Maps som en oberoende bedömare av avståndet). Bor du exempelvis 50 kilometer från Staffanstorp blir ersättningen för restid och omkostnader 20×(50-30)=400 kr.

När betalar jag? Efter genomförd fotografering skickar vi en faktura på hela beloppet. I dagsläget tar vi inte ut en bokningsavgift.

Skriver ni avtal? Ja, vi skriver alltid avtal för den tydlighet och trygghet det ger både för dig som kund och för oss som fotografer. Exempel på ett avtal kan laddas ner här.

Hur är det med papperskopior? Papperskopior (förstoringar) ingår inte i paketen, men vi bidrar gärna med tips. Vi kan inte nog rekommendera att se sina bilder på vackert papper!

Hur kommer ni att använda bilderna? Utöver att arkivera bilderna ger oss avtalet möjlighet att visa bilderna på webbsidor, i sociala medier och i vår marknadsföring. I praktiken betyder det att vi kan komma att visa bilder här på joakimoanna.se, eller våra andra webbsidor annaskapar.com, annahertze.se och hertze.se. Vi kan också komma att visa bilderna i våra sociala medier (Instagram, Facebook och Pinterest). Man kan se det som att vi ger rabatt på den faktiska kostnaden som tack för att vi får möjlighet att visa vårt arbete. Detta kan avtalas bort, men kostnaden blir då det dubbla.

Vad menas med äganderätt och användningsrätt i avtalet? I samma stund som en bild skapas uppstår en upphovsrätt till bilden, som alltid tillfaller fotografen och som inte kan avtalas bort. I skapandeögonblicket uppstår även en äganderätt till bilden, som säger vem som äger det fysiska (negativ) eller digitala (RAW-filen) exemplaret av bilden. Enligt vårt avtal har vi som fotografer äganderätten till våra bilder. Det man som kund köper är den så kallade användningsrätten till den bild som skapas. Det betyder att du fritt kan använda bilderna på det sätt som står i avtalet, exempelvis kopiera bildfiler för att se dem på olika skärmar, visa i sociala medier och göra förstoringar på papper eller i fotoböcker. Du får gärna ge bort kopior på bilder till nära och kära, men du får inte sälja dem.

Vad händer om avtalet sägs upp? Om du som kund säger upp avtalet har du inte längre kvar användningsrätten till bilderna och måste förstöra bildfiler, papperskopior och så vidare. Vid avtalets uppsägande dras även in ditt samtycke till att vi som fotografer får visa bilderna på våra plattformar in. Däremot får vi fortfarande lov att arkivera (spara) bildoriginalen. Detsamma gäller om vi som fotografer skulle säga upp avtalet. Vi har en gång fått frågan vad som händer om vi skulle säga upp avtalet direkt efter fotograferingen. Konkret skulle du som kund då ha användningsrätten i sex månader (uppsägningstidens längd). Det är dock viktigt att poängtera att det aldrig ligger i vårt intresse att bryta avtalet, eftersom inte heller vi då kan använda bilderna.